Sunteti interesati de testarea paginilor dvs. web, pentru indexare? Cel mai bun tool de folosit in acest caz este Google Search. Cea ma eficienta optimizare seo pentru Google, poate fi accesata pe DanBradu.com.

In randurile de mai jos vom incerca sa dezvaluim modalitatea de a va asigura ca variatiile de testare in continutul paginii sau in adresele URL ale paginilor dumneavoastra, au un impact minim asupra performantei Google Search. Nu sunt instructiuni despre cum sa construiti sau sa proiectati teste, dar puteti gasi mai multe resurse despre acestea, in cuprinsul acestui articol.

Prezentare generala a testelor.

Testarea site-urilor web este atunci cand incercati diferite versiuni ale site-ului (sau o parte din site-ul dvs.) si doriti sa colectati date despre modul in care utilizatorii reactioneaza la fiecare versiune. In mod obisnuit, veti utiliza software-ul pentru a compara comportamentul cu doua variante diferite ale paginilor dvs. (parti ale unei pagini, pagini intregi sau intregi fluxuri multi-pagina) si puteti urmari ce versiune este cea mai eficienta pentru utilizatorii dvs.

Testarea A / B este atunci cand executati un test prin crearea mai multor versiuni ale unei pagini, fiecare avand adresa URL proprie. Cand utilizatorii incearca sa acceseze adresa URL originala, ii redirectionati pe unele dintre ele la fiecare dintre adresele URL de variatie si apoi comparati comportamentul utilizatorilor, pentru a vedea care este cea mai eficienta pagina.

Testarea multivariata este atunci cand utilizati software pentru a schimba diferite parti din site-ul dvs. in in timp real. Puteti testa modificarile mai multor parti ale paginii – de exemplu, titlul, fotografia si butonul “Adaugati in cos” – iar software-ul va afisa variatii ale fiecarei sectiuni pentru utilizatori si apoi va analiza statistic ce variante sunt cele mai eficiente.

Este implicata numai o singura adresa URL; Variatiile sunt inserate dinamic pe pagina. In functie de tipurile de continut pe care le testati, este posibil sa nu conteze prea mult daca Googlebot acceseaza cu crawlere sau indexeaza unele dintre variantele dvs. de continut, in timp ce testeaza.

Modificarile mici, cum ar fi dimensiunea, culoarea sau plasarea unui buton sau imagine sau textul “apelului la actiune” (“Adaugati in cos” versus “Cumparati acum!”), pot avea un impact surprinzator asupra utilizatorilor, acestia interactionand cu pagina dvs., dar au adesea un impact redus sau deloc important asupra rezultatelor directe ale cautarii sau a clasamentului.

Cele mai bune practici la testare

 Iata o lista cu cele mai bune practici pentru a evita orice efecte negative asupra comportamentului Google Search, in timp ce testati variatiile site-ului:

  • Nu ascundeti paginile de testare
  • Nu afisati un set de URL-uri catre Googlebot si altul pentru vizitatorii reali (oameni care intra pe site). Aceasta se numeste Cloaking si este impotriva regulilor Google pentru webmasteri, indiferent daca efectuati un test sau nu. Amintiti-va ca incalcarea regulilor poate duce la retrogradarea sau eliminarea site-ului dvs. din rezultatele cautarii Google – si cel mai probabil nu acesta este scopul testelor dumneavoastra.
  • Cloaking conteaza daca o faceti prin logica serverului, prin robots.txt sau prin orice alta metoda. In schimb, utilizati linkuri sau redirectionari, dupa cum urmeaza:
  • Utilizati link-urile rel = “canonice”
  • Daca executati un test A / B cu mai multe adrese URL, puteti utiliza atributul rel = “canonical” pentru toate adresele URL alternative, pentru a indica faptul ca adresa URL originala este versiunea preferata. Va recomandam sa utilizati rel = “canonical”, mai degraba decat o metaeticheta noindex, deoarece se potriveste mai bine intentiei dvs. in aceasta situatie.