Da, romanul este plangacios. Pe lângă celelalte calităţi lipsa, romanul ştie să scoată în evidenţă orice calitate a lui. Nu o să auzi niciodată “Da frate, este bine tare“, iar dacă auzi asta să ştii că ai întâlnit unul dintre cei mai mari mincinoşi. Noi ştim cel mai bine să ne dăm răniţi indiferent de situaţie. Nu este vina noastră, chestia asta o învăţăm de la şcoală, chiar şi înainte de şcoală. Îmi aduc aminte că ai mei, părinţii, indiferent de situaţie se plângeau de bani, din punctul lor de vedere eram cei mai săraci oameni de pe pământ. Ca orice familie săracă ne duceam de 3-4 ori pe an în vacanţă, la mare, la munte sau pe la vecinii noştri bulgari, nu de alta, dar dacă tot ne sunt vecini de ce să nu îi vizităm, până la urma orice sărac îşi permite o vacanţă în Bulgaria.

La şcoală în primii ani de istorie ne învaţă că eram vai de capul nostru, ne atacau turcii toată ziua, când nu aveau ce face ne făceau câte o vizită. Era vai de paloşu nostru, chiar dacă eram viteji, le ţineam piept, de fiecare dată când ne atacau noi ieşeam învingători iar ei plecau ciufuliţi, dar tot noi eram cei care le plăteam tribut. A rămas bătut în cuie, am fost şi suntem vai de capul nostru, de la mamut la Ferrari noi am dus-o rău. Cu mentalitatea asta am rămas în continuare, este marca înregistrată.

Zilele trecute mă sună un văr din România să îmi pune aceeaşi întrebare pe care mi-o pune de fiecare dată în ultimii 5 ani de când nu am mai ajuns pe acasă “Când vii?“. Întrebarea asta a luat locul demodatului “Salut“. Din vorbă în vorbă şi din lipsă de altceva m-am gândit să îl întreb cum o mai duce, chiar dacă ştiam ce urmează, am preferat să întreb, încercam să îndrept discuţia spre o inutilitate completă. “Rău tare, sărăcie mare în România…“. Chesti asta nu o aud doar de la el, o aud de la absolut toţi romanii cu care vorbesc. Bineînţeles că după chestia cu sărăcia a urmat partea în care mi-a explicat că a terminat apartamentul de renovat şi că şi-a schimbat maşina, bineînţeles că doar ce ajunsese acasă din club şi era puţin cam ameţit, asta din punctul lui de vedere pentru că realitatea spunea că era beat pulă. Da, este greu în România, sărăcie mare, se trăieşte după o zi pe alta.

Acum sunt în dubii, romanul este plangacios sau mincinos şi încearcă să mă ţină pe mine cât mai departe de România. Teoria este simplă, cu cât suntem mai puţini cu atât este mai mult pentru noi.