Primul lucru la care trebuie sa va ganditi atunci cand realizati garduri de beton este inaltimea maxima si care sunt presiunile generate de vant la care gardul trebuie sa reziste. Planul rezultat va oferi un maxim de amenajare al spatiului pentru proiect. Dupa ce este determinat acest plan, el poate fi folosit pentru a optimiza constructia.

s3

Puterea gardurilor de beton este determinata de abilitatea acestuia de a rezista presiunilor aplicate de vand. Aceste sarcini cauzate de vant se bazeaza pe viteza medie a vantului in zona in care doriti sa realizati constructia si la caracteristicile de expunere ale spatiului inconjurator. Vitezele medii ale vantului depind de locatia proiectului si de conditiile meteo.
Vantul este una dintre cele mai importante forte ale naturii si trebuie sa fie luat in considerare la proiectarea si realizarea gardurilor de beton. Timp de cativa ani, meteorologii au masurat si inregistrat vitezele vantului. Prin analizarea datelor referitoare la vitezele medii ale vantului pe o perioada de timp se poate obtine o valoare care poate fi luata in calcul.

Presiunile vantului exercitate pe gardurile de beton nu depind doar de viteza acestuia. Ele depind si de interactiunea efectelor de expunere. Structurile cum sunt cladirile, coridoarele stradale sau spatiile deschise cum sunt campurile, parcurile, zonele de parcare afecteaza tiparele de vant care trebuiesc sa fie luate in considerare. Spatiul deschis determina un grad maxim de expunere pe cand structurile din zonele mai dezvoltate sau urbanizateau o expunere minima.

Un alt factor de care trebuie sa se tina cont la realizarea gardurilor de beton este cel seismic. Rezistenta la cutremure este foarte importanta deoarece implica anumite masuri suplimentare si este imperios necesara sa fie realizata pentru a proteja oamenii si bunurile materiale. Cutremurul este unul dintre cele mai violente fenomene care apar la suprafata pamantului si care presupune niste forte considerabile. Actiunea unui cutremur nu poate fi comparata cu cea a vantului deoarece prima este constanta pe cand cea din urma este neregulata si spontana insa de o intensitate mult mai mare.

Realizarea gardurilor de beton trebuie sa tina seama de toti acesti factori mentionati mai sus si de multe alte constante si variabile. De aceea, in faza de proiectare ca si in cazul spalierilor de vie, trebuie introduse in ecuatie toate aceste lucruri. Numai asa se poate ajunge la o constructie durabila si viabila, care va rezista in timp si care poate sa faca fata cu succes actiunilor externe.

Un ultim factor de care trebuie sa se tina cont este si cel legat de gradul de vizibilitate pe care doriti sa-l aveti din proprietatea dumneavoastra. Astfel, daca nu aveti o casa foarte inalta, nu este recomandat sa construiti un gard foarte inalt deoarece nu veti mai avea vizibilitate suficienta si locuinta dumneavoastra va fi intotdeauna intunecata.