Sanatatea-si-Securitatea-in-Munca-4In momentul in care va angajati, un rol important dupa semnarea contractului de munca il are protectia muncii. Aceasta reprezinta un sistem de masuri ce sunt luate in avantajul angajatului pentru pastrarea sanatatii si a capacitatii de munca. In momentul in care angajatul se confrunta cu probleme de sanatate cauzate de locul de munca, acesta incepe sa-si piarda concentrarea, iar productivitatea scade. Scopul protectiei muncii este de a reduce, pe cat posibil, probabilitatea ca angajatul sa se imbolnaveasca ca urmare a muncii prestate.

Locul de munca trebuie sa-i asigure nu doar un confort material angajatului, ci si un confort psihic care contribuie la rezultatele sale de zi cu zi, avand in vedere ca cea mai mare parte a timpului este petrecuta la locul de munca. Instruirea angajatilor se face periodic de catre personalul specializat in cazul companiilor si firmelor mari de protectia muncii si nu numai. In cazul angajatilor de la stat, exista un compartiment de protectia si sanatatea muncii in cadrul institutiei. Angajatii sunt instruiti de catre acestia, iar in cazul in care li se intampla ceva, se adreseaza direct compartimentului. In cazul angajatilor care lucreaza pe utilaje grele, exista o pregatire speciala in cazul lor, deoarece accidentele de munca sunt mult mai frecvente in astfel de cazuri.

In cazul personalului tehnic din inginerie, verificarea cunostintelor in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca se face o data la trei luni. Doar cu consultarea in prealabil a patronatelor si sindicatelor, atat Ministerul Muncii si Protectiei Sociale cat si Ministerul Sanatatii pot emite norme de igiena muncii si de protectia muncii. Instructajul introductiv este inregistrat intr-un registru special care ii poarta numele. Fiecare angajat are un carnet pe care il semneaza periodic dupa ce ii este facut instructajul. Aici sunt trecute bolile de care sufera sau daca a avut antecedente in familie. Bolile profesionale sunt cele mai grave care, indiferent de instructajul facut, ju pot fi combatute, ci doar ameliorate. Acest lucru insa nu inseamna ca muncitorul nu trebuie sa poarte echipament de protectie adecvat. Insa, de cele mai multe ori, aceste boli profesionale nu sunt inregistrate doar din dorinta angajatului de a mai sta in campul muncii.

In orice institutie si in orice fel de munca prestata, normele de protectia muncii joaca un rol foarte important in ceea ce priveste sanatatea si protectia angajatului. Un angajat bolnav inseamna productivitate scazuta, bani mai putini care intra in firma, deoarece nu se mai poate concentra ca atunci cand este sanatos. Sau, in cel mai rau caz, isi ia zile de concediu medical. In ceea ce priveste instructajul muncitorului care foloseste utilajele grele, acestuia i se arata toate locurile periculoase la manuirea utilajului, precum si asigurarea locului de munca. Atentia, in astfel de cazuri, trebuie sa fie maxima.