Tocmai mi-am făcut a patra cană de cafea şi am decis să fac articolul ăsta despre Generatia Facebook. Încă nu am totul structurat, să vedem unde ajung.

Ce este Generatia Facebook?
Sunt toţi acei oameni care au descoperit internetul odată cu Facebook-ul. Ei ştiau că există ceva numit internet şi mai ştiau că există chestia aia numită calculator. Chiar dacă acum sunt super multe dispozitive pentru a accesa internetul, o să vorbesc doar despre calculator, la modul general. Prea multe detalii tehnice nu sunt folositoare.

Sunt sigur că 80% din utilizatorii Facebook habar nu au cine este Mark Zuckerberg, iar din cei care ştiu cine este alţi 80% nu ştiu să îi pronunţe numele. Dar când zici Facebook 99% din utilizatorii internetului ştiu ce este sau chiar au cont. De la copii de 6 ani până la bătrâni de 80, au cont pe Facebook. Până şi bunica mea de 80 ani care se uită doar pe TVR1 pentru că alt post nu prinde, şi ascultă Radio România, pentru că radioul ei cu lămpi nu prinde altceva, poate ruşii, a auzit de cuvântul ăsta şi ştie că acolo poate să vadă poze cu nepotul ei de peste mări şi ţari , adică cu mine.

Zilele trecute trebuia să trimit mai multe print-screen-uri cu modul în care se fac print-screen-uri, unei persoane. Cum persoana respectivă foloseşte Facebook şi are 5 mii prieteni care o dau la dispăruţi dacă nu este online, a trebuit să trimit pe Facebook, doar că nu ştiam cum, pentru că nu folosesc chestia aia decât pentru a vorbi cu persoanale pe care nu le găseşti decât acolo. În rest nu prea am treabă cu FB-ul (ce cool mă simt acum că ştiu prescurtarea lui). Cum am descoperit eu modul de a trimite poze folosind Facebook-ul? Mi-a zis persoana care nu ştie să facă un print.

Cum este posibil aşa ceva? Cum este posibil ca o persoană care toată ziua sta pe net, are 5 mii de prieteni pe Facebook, ştie toate chichiţele Facebook-ului, să nu ştie să facă un amărât de print? Chiar nu pot să îmi explic asta, pentru mine este ceva greu de înţeles. Aş înţelege dacă nu ai treabă cu calculatoarele din diferite motive. Dar să fii expert în Facebook şi să nu ştii să faci unul dintre cele mai banale lucruri folosind un calculator mi se pare de domeniul fantasticului.

Să nu mai zic de persoanele din generatia Facebook care îşi imaginează că ei le ştiu pe toate dacă au mai mulţi prieteni ca tine sau că sunt mai importanţi decât tine.
– Wow, ai pus o poză nouă pe Facebook. Pune mai multe ca să te văd şi eu.
– Hai la un suc şi o să mă vezi mai bine, că nu ne-am mai văzut de 10 ani, plus că Facebook-ul nu prea mă interesează.
– Bah, da ce înapoiat eşti. Te-a depăşit tehnologia. Nu pot să ies la suc pentru că mai am puţin şi ajung la nivel 790249235720 la FarmVille. Plus că atunci când îţi dau tag în pozele care o să le facem, or să râdă toţi de mine ca tu ai doar 98 de prieteni. Mai fă rost măcar de 2. Nepopularule.

Sau:

– Mi-am luat Iphone 5. Ce fel merge Facebook-ul, rămâi prost.
– Am auzit că are probleme cu 4G-ul.
– Da ce’i aia?

Asta este lumea în care trăim, unde tot ce contează este Facebook-ul. Trebuie să le zici tuturor ce faci, unde eşti şi ce mănânci. De parcă mă interesează pe mine că ţi-a făcut mămiţica ta ciorba de rândunele. Nu mă interesează nici unde o să îţi vomiţi tu pe adidaşi pentru că te vei îmbătat ca un porc sau purcică. Bineînţeles că totul se face stilul caracteristic de cocalar sau potzipoancă. Iar dacă am 98 prieteni pe Facebook asta nu înseamnă că nu am treabă cu tehnologia. Înseamnă că nu sunt dependent de Facebook, înseamnă că eu folosesc calculatorul şi în alte scopuri. Eu ştiu să fac difenta dintre un Blu-ray şi un film online, tocmai de asta nu scriu la status “Ce de căcat a fost filmul X“. Nu a fost de căcat, eşti tu prea prost şi nu îţi dai seama că este filmat cu telefonul în cinema.

Au existat multe generaţii, în funcţie de “cool-itatea site-ului” . Problema este că generatia Facebook se apropie din ce în ce mai mult de strămoşii noştri, maimuţele.