In SEO exista riscul de a fi penalizat de catre Google. Dar ce inseamna penalizarile? Trebuie sa stiti ca penalizarile sunt de doua feluri: penalizari manuale si penalizari algoritmice.

Optimizarea seo trebuie efectuata astfel incat penalizarile sa nu apare deloc. Vom detalia despre penalizari in scopul evitarii acestora.

Penalizarile manuale pot fi acordate doar unei pagini, sau mai multor pagini, uneori intregului site, iar verificarea site-ului s-a facut manual de catre un angajat Google.

Penalizarile se fac din diverse cauze, pot fi link-uri ascunse, prea multe comentarii spam, continut duplicat, sau altele. In panoul Google Search Console, proprietarul site-ului va primi de la Google justificare penalizarii.

Penalizarile algoritmice reprezinta update-uri ale algoritmului de pozitionare in scopul neutralizarii tehnicilor abuzive folosite de anumiti webmasteri. Exista doua tipuri de penalizari algoritmice, si anume penalizarea Panda si penalizarea Penguin. Penalizare Panda se aplica site-urilor cu continut slab, copiat, sau celor care au prea multe reclame.

Penalizarea Penguin se aplica site-urilor prin calitatea link-urilor si ancorelor comerciale in exces la aceste linkuri. Este o penalizare severa, sunt sterse linkurile problematice, iar site-urile pot fi sterse complet. Doua dintre update-urile lansate de Google in acest scop sunt Mobilegeddon si RankBrain. In 2016 Google a lansat un update care se aplica variantei de pe telefoanele mobile.

Este deosebit de important ca cei care aplica optimizarea SEO sa tina cont de penalizarile Google, de orice tip ar fi, pentru ca trebuie sa ofere servicii de calitate pentru clienti. Acesti clienti fiind firmele care se promoveaza online, nu isi doresc ca site-ul sa fie penalizat, din motive care nu tin de ei, ci tocmai de aplicarea unor tehnici SEO necorespunzatoare.

Daca site-ul a fost penalizat, se poate proceda la depenalizarea acestuia, prin scanarea completa a site-ului, in vederea intocmirii unor actiuni pentru eradicarea problemei. Se realizeaza un audit al paginilor pentru depistarea erorilor, o analiza a link-urilor pentru a se elimina link-urile nepotrivite, se vor implementa masuri de corectare, se poate trimite o cerere catre Google pentru a se examina site-ul, apoi se vor relua activitatile de optimizare pentru a se obtine un rezultat corect.

In consecinta, nu trebuie sa existe penalizari de la Google, site-urile la care SEO aplica tehnicile de optimizare trebuie sa respecte niste conditii impuse de Google, in scopul unei strategii SEO cat mai corecte.

Daca poate fi considerat destul de facila sa optimizezei un site, se poate dovedi ca nu este chiar asa, pentru ca intotdeauna se va tine cont de aceste recomandari ale Google, care prin penalizari doresc sa avertizeze ca politica sa este transparenta si eficienta, creand locul unei concurente loiale pe piata online, in avantajul si folosul clientilor finali, care trebuie sa fie cat mai bine informati, asadar si cei care detin site-uri trebuie urmariti si penalizati in cazul in care nu folosesc metode corecte in promovarea respectivelor site-uri, pentru ca nu se pot obtine locuri de top in Google, prin anumite metode mai putin corecte.

Respectivele site-uri care au penalizari vor fi eliminate in final, daca nu vor lua masuri de remediere a problemelor pe care le au.