case-marcat-bon-fiscal

Casa de marcat reprezinta un dispozitiv inventat acum aproximativ 100-150 de ani cand J. Ritty impreuna cu J. Birch au inventat primul dispozitiv cu multiple roluri dintre care cel de a pastra banii in siguranta astfel incat atat hotii cat si casierii sa nu mai poata fura din banii magazinului, intrucat casierii aveau obiceiul de a sustrage anumite sume de bani din totalul pe care il incasau iar stapanul sau proprietarul intreprinderii nu avea niciun mod de detectie a acestui fapt. Bineinteles ca primele case de marcat fiind mecanice nu erau prevazute cu niciun fel de mod de eliberarea a chitantelor.

In general casa de marcat poate fi descrisa ca fiind un dispozitiv care poate fi intalnit atat sub forma mecanica, forma predominanta pentru primele case de marcat, insa atat si sub forma electronica, forma mult mai des intalnita la casele de marcat din prezent. Casele de marcat sunt dispozitive folosite pentru a inregistra si calcula orice tranzactie. In trecut, in special in ceea ce priveste primele case de marcat acestea erau atasate intr-o piesa de mobilier, cum ar fi de exemplu un birou sau un dulap, iar scopul lor era de a depozita ori sume de bani importante ori orice fel de bun valoros. Iar pentru casele de marcat moderne si electronice le sunt atasate si imprimante pentru a putea printa bonuri astfel incat sa fie mentinuta o evidenta fiscala.

In comparatie cu casele de marcat mecanice de aici, casele de marcat moderne pot fi conectate la un sistem de citire a codului de bare, sistem de citire care este regasit atat in forma stationara, dar si mobila, ceea ce permite ca inregistrarea diverselor bunuri cumparate de catre un client sa fie efectuata mult mai rapid si eficient, ceea ce nu era posibil si pentru casele de marcat mecanice. De asemenea pe langa avantajul ca este mai rapid si mai eficient, acest sistem previne posibilele erori efectuate de catre casier atunci cand introduce codul de bare.

Alte case de marcat mai moderne sunt echipate si cu un pad numeric care mai este numit si ‘qwerty’, ceea ce poate fi ori o tastatura, ori o interfata touchscreen pentru cele mai moderne si scumpe case de marcat, sau de multe ori o combinatie dintre tastatura si un ecran cu interfata touchscreen. Toate aceste metode usureaza munca unui casier el accesand mult mai rapid orice informatie necesara pentru a putea finaliza achizitiile. Exista si locuri in care casele de marcat prevazute cu un sistem de citire nu sunt posibile pentru ca nu se comercializeaza produse cu cod de bare, cum ar fi de exemplu un restaurant, situatie in care introducerea manuala a codului de bare este necesara.