Chestia asta de aici a fost vândută cu 45 milioane de dolari. Bah! Esti tampit? Pe bune acum, cât de tâmpit să fii să plăteşti atâţia bani pe hidoşenia asta? Am înţeles că vorbim despre un Picasso, dar totuşi nu observă nimeni că tabloul ăsta este mediocru. Cum poţi spune că este un portret? Care este diferenţa dintre tabloul ăsta şi tabloul desenat de Mr Bean?
bean

Poate nu înţeleg eu arta deloc. Sau poate nu îl apreciez prea mult pe Picasso. Cum dracu să apreciez aşa ceva? Îmi aduc aminte că la prima oră de desen, când eram eu clasa 1 sau a doua, am fost puşi să desenăm un cocoş. Toţi colegii mei s-au prezentat cu un desen, probabil făcut la vreun pictor local, eu om cinstit am luat pensula şi acuarelele mele de proastă calitate, nici măcar nu aveam Tempera că alea erau pentru copii cu părinţi întregi la minte. Aveam nişte chestii ciudate care nici măcar nu colorau, aveam nevoie de o găleată de apă ca să reuşesc să înmoi o culoare. Mândru de cocoşul desenat de mine, l-am arătat şi eu părinţilor înainte să îl duc la şcoală. Tata a spus aşa: “Asta nu este cocoş, seamănă mai mult cu un dinozaur. Zii la învăţătoare că este un desen abstract.” Zis şi făcut. A doua zi m-am prezentat la şcoală cu desenul meu şi chiar am spus că este un desen abstract. Învăţătoarea nu avea treabă cu artă şi mi-a pus 4, nu era asta o problemă că oricum 4 a fost întotdeauna nota mea cea mai mare.

În momentul de faţă regret enorm că nu am păstrat desenul acela. Chiar era o capodoperă, poate nu luăm pe el 45 milioane, dar nu se ştie. Ideea este că între desenul meu şi portretul lui Picasso nu este o diferenţă prea mare. Cocoşul meu semăna cu un cocoş la fel de mult cu portretul lui Picasso seamănă cu o persoană.

Inspirat de toate aceste lucruri m-am decis să scot la licitaţie alte realizări proprii:

1. Licitaţia pentru această piesă începe de la 500€. “Verde de Galaţi” este o operă realizată într-un moment de plictiseală combinat cu cretinism:
verde de galati

2. Licitaţia pentru această piesă începe de la 1500€. “Fără chioare” este o operă realizată în momente de disperare. Prea multe ochelariste în jur, încercam să scap de ele.
fara chioare

3. Licitaţia pentru această piesă începe de la 7000€. “Portret cocalăresc” este o adevăra operă de artă care îl reprezintă pe subsemnatul într-o ipostază penibilă şi în rând cu toţi cocalarii. Chiar dacă capodopera nu îmi aparţine, deţin toate drepturile asupra ei. Preţul nu este pentru calitatea lucrării, ci pentru curajul de a arăta lumii o asemenea poza penibilă:
portret cocalaresc

Bah! Esti tampit? Mă îmbogăţesc.